Pravilnik federalnog Ministarstva trgovine: Pod kontrolom promet naftnih derivata

Bez autora
Feb 13 2011

Promet naftnih derivata u Federaciji BiH stavljen je pod kontrolu nakon što je federalno Ministarstvo trgovine donijelo Pravilnik o načinu evidentiranja i kontrole prometa naftnih derivata i ostalih proizvoda i usluga na benzinskim stanicama putem ugrađene opreme u Federaciji BiH, čija je primjena počela 1. januara. Pravilnikom je predviđeno da se na svim benzinskim pumpama ugradi informacijska oprema kojom će se sve pumpe staviti pod kontrolu. Privredna društva koja vrše promet naftnih derivata na benzinskim stanicama obavezna su bila do 31. decembra ugraditi i početi s evidentiranjem prometa putem elektronskih mjernih sistema, a prenos XML izvještaja s dnevnim prometom na pumpama je počeo 1. januara.

Pravilnik federalnog Ministarstva trgovine: Pod kontrolom promet naftnih derivataPromet naftnih derivata u Federaciji BiH stavljen je pod kontrolu nakon što je federalno Ministarstvo trgovine donijelo Pravilnik o načinu evidentiranja i kontrole prometa naftnih derivata i ostalih proizvoda i usluga na benzinskim stanicama putem ugrađene opreme u Federaciji BiH, čija je primjena počela 1. januara.

Pravilnikom je predviđeno da se na svim benzinskim pumpama ugradi informacijska oprema kojom će se sve pumpe staviti pod kontrolu. Privredna društva koja vrše promet naftnih derivata na benzinskim stanicama obavezna su bila do 31. decembra ugraditi i početi s evidentiranjem prometa putem elektronskih mjernih sistema, a prenos XML izvještaja s dnevnim prometom na pumpama je počeo 1. januara.

Kako je za Oslobođenje kazala Merima Maslo, šef kabineta federalnog ministra trgovine Desnice Radivojevića, u završnoj fazi je izrada uputstva o verifikaciji i načinu kontrole na benzinskim pumpama, u kojem će biti definirano šta i kako će inspekcije pregledati.

Usaglašavanje

- Trenutno je u toku usaglašavanje uputstva, koje će ubrzo biti i objavljeno u Službenom listu. Zakonom o unutrašnjoj trgovini definirano je koju opremu moraju imati benzinske pumpe, kazala je ona i dodala da je riječ o složenom poslu, a resorno ministarstvo je u više od 40 posto benzinskih pumpi ugradilo opremu.

- Izmjenama i dopunama Pravilnika, koje su u toku, navedeno je da ukoliko na pumpama nije ugrađena oprema, dovoljno će biti i da je zaključen ugovor s ovlaštenim serviserom, što znači da će oprema u skorije vrijeme biti postavljena, istakla je Merima Maslo i dodala da je u Ministarstvu trgovine napravljen aplikativni softver koji će pratiti i objedinjavati izvještaje sa benzinskih pumpi.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik